Beschrijving
Rijden jouw auto’s vooral lokaal en regionaal? En is er een aardgasvulpunt in de buurt van je bedrijf? Kies dan voor auto’s op aardgas i.p.v. op diesel en benzine.
Als je een groot wagenpark hebt en er is geen aardgasvulpunt in de buurt, dan kan je (in samenwerking met gemeente of buurbedrijven) onderzoeken of er een aardgasvulpunt aangelegd kan worden.
Aardgas voor voertuigen wordt meestal in gecomprimeerde (CNG, compressed natural gas) of vloeibare (LNG, liquid natural gas) vorm geleverd. Alle aardgas auto’s kunnen ook op biogas rijden. Er zijn geen aparte pomps voor groen gas. Aan de aardgaspomp wordt gemiddeld ruim 50% groen gas verkocht. Er zijn tankstations waar 100% groen gas wordt getankt en stations waar het percentage lager is. Dit is afhankelijk van de leverancier. Iedere klant kan echter (aan het eind van het jaar) het volume laten omzetten naar 100% groen gas. Lees meer in de tip Rijden op biogas.
LNG-truck pendelt tussen Utrecht en Tiel
Nedcargo, Geert van Wijk (directeur transport en distributie)
De LNG-truck van Nedcargo stoot jaarlijks 30.000 kilo minder CO2 uit, maar kost 50% meer dan een dieselequivalent. Daarom is de vrachtauto ingezet op een pendeldienst.
Centric vergroent wagenpark met VW Polo's op CNG
Centric
Meer dan 200 Centric-medewerkers hebben de sleutels ontvangen van de nieuwste Volkswagen Polo. De auto’s rijden op Compressed Natural Gas.
CO2-uitstoot met 28% verminderd in 5 jaar
De Rooy Transport
De Rooy Transport werkt op meerdere manieren aan het verduurzamen van haar transport. Ze gebruikt een zero emissie elektrische Hytruck, heeft meerdere CNG-trucks, koopt biogas en werkt aan efficiënte logistiek.
Toepasbaarheid
De beschikbaarheid van aardgasvoertuigen neemt toe. Voor personenauto’s, bestelwagens, kleine vrachtwagens, huisvuilwagens, bussen en trucks bestaan inmiddels goede aardgasvarianten.
Auto’s op aardgas kunnen alleen worden gebruikt als er in de omgeving een aardgasvulstation aanwezig is. Een overzicht van de 150 tanklocaties vind je op de website van Pitpoint. Aangezien er nog niet overal vulstations aanwezig zijn, zijn auto’s op aardgas met name geschikt voor lokaal en regionaal vervoer. Aardgaspersonen auto’s hebben een actieradius van circa 1.000 kilometer, voor grotere modellen ligt de actieradius lager.
In aardgasauto’s is een gastank ingebouwd, wat ruimteverlies tot gevolg heeft.
Milieu aspecten
Het voordeel van aardgas ten opzichte van diesel is een lagere uitstoot van NOx en fijnstof. Aardgas is even milieu(on)vriendelijk als benzine.
Aardgas is een tussenstap naar biogas. Biogas draagt bij aan een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot. Door het wagenpark van jouw bedrijf nu al geschikt te maken voor aardgas, kan je in de toekomst eenvoudig overstappen op biogas.
Financiële aspecten
De meerinvestering van een personenauto op aardgas verdient zichzelf terug als er minimaal 10.000 kilometer per jaar mee wordt gereden, van een aardgasbestelbus bij minimaal 15.000 kilometer per jaar.
- De aanschafprijs van aardgasvoertuigen is hoger dan voor conventionele voertuigen.
- Enkele gemeenten en provincies stimuleren de aanschaf van aardgasvoertuigen met subsidie.
- De kosten voor het onderhoud van de voertuigen ligt 5 tot 10% hoger dan bij onderhoud aan benzinevoertuigen. Voor nieuwe voertuigen zijn er geen meerkosten voor onderhoud en merkt de eigenaar hier dus niets van.
- Aardgas is goedkoper dan diesel. Een kilo aardgas (bijna vier liter) kost circa € 1,15 (prijspeil 2019). Op een kilo aardgas (CNG) rijd je even ver als op een liter diesel.
- Realiseer je jouw eigen aardgasvulpunt voor vrachtwagens?
Aanvullende informatie
Zie ook tip Duurzame brandstoffen voor personenauto’s en bestelauto’s.
Bronnen: RVO, www.vertogas.nl, www.orangegas.nl