In een CO2-reductieplan verzamel je maatregelen om je CO2-reductiedoelen te halen. Je maakt een CO2-reductieplan om de uitvoering van acties te borgen. Je maakt dit plan bij voorkeur na het opstellen van je CO2-footprint (B) en het formuleren van CO2-reductiedoelen (C). Een goed CO2-actieplan is gericht op het behalen van de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs (‘Paris Proof’).
Op deze pagina staan tips om een actieplan voor CO2-reductie te maken. Je verlaagt je CO2-footprint door zowel energie te besparen als over te schakelen op fossielvrije energie. Sommige maatregelen kun je op korte termijn nemen, andere maatregelen komen later, bijvoorbeeld als je apparatuur gaat vervangen of gaat renoveren. Daarom kijk je in het CO2-reductieplan ver vooruit.
Lees op deze pagina verder over:
In het internationale klimaatakkoord van Parijs is afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2050 tot bijna nul terug te brengen. De opwarming van de aarde wordt dan tot maximaal 1,5 graad beperkt.
Een goed CO2-actieplan voor jouw bedrijf of organisatie is daarom gericht op:
Lees meer over het formuleren van Paris Proof reductiedoelen (C).
Er zijn drie pijlers voor het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen door bedrijven en organisaties:
Sectoren met directe emissies van andere broeikasgassen dan CO2 zoals methaan, lachgas en koudemiddelen (zie Wat is klimaatneutraal) hebben een vierde pijler met reductie van deze ‘andere’ broeikasgassen.
Pijler 1 en 2 krijgen soms weinig aandacht in reductieplannen, maar zijn wel noodzakelijk om de energietransitie van fossiele naar duurzame energie te versnellen en vóór 2030 voldoende emissies te reduceren om de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graad te beperken.
De huidige energievraag is flink hoger dan het potentiele aanbod van duurzame energie in Nederland. Uit inventarisaties van het verwachte aanbod van duurzame energie blijkt dat we voor een fossielvrij Nederland flink energie moeten besparen en alle verschillende duurzame energiebronnen nodig hebben.
Bovendien blijkt uit onderzoek van klimaatwetenschappers (IPCC) dat de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk omlaag moet om de opwarming van de aarde tussen de 1,5 en 2 graden te houden. De transitie naar 100% gebruik van duurzame energie gaat sneller als we flink energie besparen en zelf duurzame energie gaan opwekken. Hoe meer energie we besparen, hoe goedkoper de energietransitie uitpakt.
Bekijk de resultaten van jouw CO2-footprint nulmeting en zoek besparingsmaatregelen bij de activiteiten met veel impact. Je kunt daarbij gebruik maken van de Stimular-Maatregelen-database op deze website en zoeken op branche, proces en milieuthema.
Energiebesparing heeft voordelen voor bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld:
Bij ‘zelf energie opwekken’ gaat het niet alleen om het plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp maar ook over:
Biomassa restromen of zelf opgewekt biogas inzetten in een warmtekrachtinstallatie
Zelf duurzame energie opwekken heeft meerdere voordelen:
Bij het zelf opwekken van elektriciteit wordt het overschot nu meestal aan het net geleverd. Dit levert netcongestie op en vraagt grote investeringen voor uitbreiding van de capaciteit. Je kunt de kosten beheersen en meer duurzaamheid realiseren door de zelf opgewekte stroom:
Door zo min mogelijk stroom terug te leveren aan het net:
De derde pijler gaat niet alleen over het inkopen van groene stroom , maar ook het overschakelen op andere energiebronnen, zoals:
Dit is niet alleen een kwestie van “inkopen”, maar vraagt vaak ook technische aanpassingen of vernieuwing van bedrijfsmiddelen.
Bekijk de resultaten van jouw CO2-footprint nulmeting en zoek reductiemaatregelen bij de activiteiten met veel impact. Je kunt daarbij gebruik maken van de Stimular-Maatregelen-database op deze website en zoeken op branche, proces en milieuthema.
Lees tips en trucs om met de maatregelen-database je actieplan te vullen.
De verschillende duurzame energiebronnen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, waardoor ze meer of minder geschikt zijn voor bepaalde toepassingen en situaties. Lees meer over de benodigde afwegingen in Stimular-Maatregel duurzame verwarming en Stimular-Maatregel duurzame voertuigbrandstoffen voor vrachtauto’s.
Check of je actieplan de pijlers voor het reduceren van je CO2-footprint bevat. Maak een inschatting hoeveel CO2-reductie de geselecteerde maatregelen de komende jaren gaan opleveren. Check of de verwachte reductie voldoende is om je Paris Proof doelen (C) te halen. Let op dat CO2-compensatie niet meetelt voor het behalen van Paris Proof doelen (zie Wat is klimaatneutraal).
Noteer het “gat” tussen de verwachte resultaten van je maatregelen en je Paris Proof doelen. Dit “gat” ontstaat bijvoorbeeld als er nog geen elektrische voertuigen beschikbaar zijn met voldoende kracht of actieradius voor jouw werkzaamheden. Voor het dichten van dit “gat” moet je technische ontwikkelingen en innovaties goed in te gaten houden.
Klimaatneutraal
Wegwijzer klimaatneutraal
ondersteuning nodig?
Stimular ondersteunt bij het opstellen van een CO2-footprint en adviseert over de relevante maatregelen op gebied van energiebesparing, inzetten van duurzame energie en duurzaam vervoer. Stimular begeleidt ook certificering op alle niveaus van de CO2-Prestatieladder..
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je nu!
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.