Met een CO2-footprint bepaal je de impact van jouw bedrijf of organisatie op het klimaat. Welke gegevens heb je nodig om je CO2-footprint te berekenen? In je nulmeting zie je welke opgave en prioriteiten je hebt om klimaatneutraal te worden. Door jaarlijkse monitoring zie je de vorderingen.
Met de Milieubarometer maak je eenvoudig een nulmeting van de CO2-uitstoot van jouw bedrijf of organisatie. Je start met je eigen bedrijfsvoering (scope 1, scope 2 en zakelijke reizen). Je breidt uit met emissies in de keten (scope 3). Zie Wat meenemen in CO2-footprint
Lees verder:
Voor het opstellen van een CO2-footprint is flink wat rekenwerk nodig. Het voordeel van de Milieubarometer ten opzichte van Excel is dat automatisch de juiste CO2-emissiefactoren (zie Wat is klimaatneutraal) en scope-indeling worden toegepast. De Milieubarometer maakt kleurrijke grafieken van je nulmeting en vorderingen door de jaren heen.
Met de Milieubarometer heb je tegen minimale kosten een volwaardige, gebruiksvriendelijke milieumonitor inclusief CO2-footprint.
Verzamel gegevens over de activiteiten die CO2-uitstoot veroorzaken. Dit betreft minimaal de jaaroverzichten van:
Verzamel extra gegevens om uit te breiden met onderdelen van de emissies in de keten (scope 3). Maak daarbij gebruik van het stappenplan voor het opstellen van een CO2-footprint.
Vul de gegevens in de Milieubarometer in. De Milieubarometer maakt automatisch tabellen en grafieken van je CO2-uitstoot. Je ziet de CO2-uitstoot per thema. Thema’s met veel impact verdienen extra aandacht om klimaatneutraal te worden.
Bij standaard activiteiten, bijvoorbeeld gebruik van diesel voor zakelijk verkeer, rekent de Milieubarometer automatisch met de bijbehorende CO2-emissiefactoren. Als je bedrijfsspecifieke CO2-berekeningen wilt toevoegen, bijvoorbeeld het gebruik van grondstoffen, vul je zelf de bijbehorende CO2-factor in. Je kunt deze CO2-factoren opvragen bij je leverancier of dienstverlener.
Eerzucht levert 23% energieÂbesparing op
Van Tilburg-Bastianen Groep, Roel Wouters
“Ons mantra? Meten is weten. Om onze milieuprestaties inzichtelijk te maken, werken we al jaren met de Milieubarometer. Een ideaal hulpmiddel op weg naar beter duurzaam resultaat."
CO2-footprint ieder jaar halveren
AAE Machinebouw, Ingeborg Höld
AAE Machinebouw is hard bezig om haar CO2-voetafdruk te verlagen. In eerste instantie werd ze hiervoor getriggerd door een klant die naar de CO2-voetafdruk vroeg. Het opstellen hiervan was een echte eyeopener. Als snel werd een CO2-doel gesteld.
In de CO2-grafiek in de Milieubarometer kun je doorklikken op een thema, bijvoorbeeld zakelijk verkeer. Je ziet dan een grafiek met de uitsplitsing van de CO2-uitstoot binnen het thema en welke activiteiten de grootste uitstoot hebben. Verwerk deze inzichten in je Actieplan om de uitstoot te reduceren.
Energiebesparing is een belangrijk onderdeel van klimaatneutraal ondernemen. De grootste klappers zijn te halen bij de grote energieverbruikers. Afhankelijk van de branche is dit bijvoorbeeld apparatuur voor ICT, voor droogprocessen of ventilatie. Bepaal wat de grote energieverbruikers in de bedrijfsvoering van jouw bedrijf of organisatie zijn. Verwerk deze inzichten in je actieplan bij het onderdeel energiebesparing.
Bedenk welke energiekengetallen interessant zijn om besparingsdoelen aan te verbinden. In een kantoororganisatie kan dat bijvoorbeeld het elektriciteitgebruik per fte zijn. De Milieubarometer berekent meerdere energiekengetallen om uit te kiezen.
Door jaarlijks de Milieubarometer in te vullen monitor je eenvoudig je resultaten. Volg je vordering zowel absoluut als relatief. In relatieve grafieken kun je vaak beter het effect van maatregelen zien.
Kies een relatieve eenheid waarin je het beste je vorderingen kunt volgen. Voor een kantoororganisatie bijvoorbeeld per medewerker en voor een productiebedrijf per productie-omvang.
Volgende stap in de Wegwijzer klimaatneutraal ondernemen: Paris Proof doelen stellen
Klimaatneutraal
Wegwijzer klimaatneutraal
ondersteuning nodig?
Stimular ondersteunt bij het opstellen van een CO2-footprint en adviseert over de relevante maatregelen op gebied van energiebesparing, inzetten van duurzame energie en duurzaam vervoer. Stimular begeleidt ook certificering op alle niveaus van de CO2-Prestatieladder..
Navigatie
DIRECT NAAR
Contact
Volg ons
Stimular nieuwsbrieven
Abonneer je nu!
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je nu!
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.