Door klimaatneutraal te ondernemen draag je bij aan het behoud van een leefbaar klimaat op aarde.
Het klimaat op aarde verandert door de hoge concentraties CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer. Dit is duidelijk zichtbaar in de klimaatstrepengrafiek van wetenschapper Ed Hawkins. In de grafiek zie je de jaargemiddelde temperaturen op wereldniveau vanaf 1850.
De klimaatcrisis leidt tot extreem weer zoals droogte, stormen en wateroverlast. De wereld wordt minder leefbaar voor mens en natuur.
De tijd dringt om deze crisis een halt toe te roepen. Door klimaatneutraal te ondernemen draag je bij aan het behoud van een leefbaar klimaat op aarde.
Hieronder staan de internationale en nationale afspraken om het klimaat leefbaar te houden.
In het internationale klimaatakkoord van Parijs is afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2050 tot bijna nul te hebben beperkt. De opwarming van de aarde wordt dan tot 1,5 graad beperkt. Volgens internationaal klimaatonderzoek lijken bij deze temperatuurstijging de gevolgen van klimaatverandering nog beheersbaar.
Marjan Minnesma van stichting Urgenda legt uit waarom de grens van 1,5 graad opwarming belangrijk is.
“Mensen kunnen dan nog net in de landen rond de Sahara blijven wonen, bij twee graden opwarming wordt het daar echt te warm. Misoogst na misoogst, 200 miljoen mensen raken op drift. Bij 1,5 graad opwarming blijft nog 50% van het koraal in leven, maar bij twee graden is het vóór 2050 allemaal weg”
Bron: interview Marjan Minnesma, directeur Urgenda, NRC 23 juni 2020
Het Klimaatakkoord tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties is een onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het doel van het akkoord is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% zijn afgenomen.
In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over welke maatregelen de komende 10 jaar worden uitgevoerd. Per sector (Elektriciteit, Industrie, Mobiliteit, Gebouwde omgeving, Landbouw en landgebruik) worden eigen doelen gesteld en maatregelen genomen om samen de CO2-uitstoot te verminderen.
Vier ministeries maken beleid en routekaarten voor de sectoren. Van bedrijven en organisaties wordt verwacht dat ze stappen nemen om aan de doelen van het klimaatakkoord te voldoen.
Uit het Parijs-akkoord zijn de doelen voor Europese landen afgeleid en vastgelegd in de EU Klimaatwet:
Veel organisaties en bedrijven zetten routes uit om eerder dan 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit maakt de kans groter dat de opwarming tot maximaal 1,5 graad wordt beperkt. Door het goede voorbeeld te geven stimuleer je anderen om ook de handen uit de mouwen te steken. Maak gebruik van de Wegwijzer voor klimaatneutraal ondernemen voor een snelle start.
Cradle to Cradle aanjager van klimaatneutraal
Deventer Profielen, Ellis Littooij en Frank de Jongh
“Zes jaar geleden gooiden we onze bedrijfsvoering om. Het was ons duidelijk dat grondstoffen schaarser worden. We kwamen bij de Cradle to Cradle-filosofie uit. C2C betekent dat je je als bedrijf ook inzet voor een optimaal productieproces."
Zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten
BillyBird Park Hemelrijk, Maarten Derks (manager)
“BillyBird staat voor het samengaan van natuur en recreatie en het versterken van onderlinge relaties. Duurzaamheid en energiebesparing is daarom voor ons heel belangrijk."
CO2-footprint ieder jaar halveren
AAE Machinebouw, Ingeborg Höld
AAE Machinebouw is hard bezig om haar CO2-voetafdruk te verlagen. In eerste instantie werd ze hiervoor getriggerd door een klant die naar de CO2-voetafdruk vroeg. Het opstellen hiervan was een echte eyeopener. Als snel werd een CO2-doel gesteld.
Klimaatneutraal
Ondersteuning nodig?
Stimular ondersteunt bij het opstellen van een CO2-footprint en adviseert over de relevante maatregelen op gebied van energiebesparing, inzetten van duurzame energie en duurzaam vervoer. Stimular begeleidt ook certificering op alle niveaus van de CO2-Prestatieladder.
Navigatie
DIRECT NAAR
Contact
Volg ons
Stimular nieuwsbrieven
Abonneer je nu!
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je nu!
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.