Een vorm van collectief afval inzamelen is white label afvalinzameling. Hierbij werken afvalinzamelaars samen en maken ze gebruik van een gezamenlijke inzamelwagen (white label) om het aantal vervoersbewegingen te verminderen door inzamelroutes te combineren. Dit vindt plaats in veel grotere gemeentes zoals Rotterdam, Haarlem, Gouda en Amsterdam.
Bij white label afvalinzameling behouden ondernemers hun contract met de huidige afvalinzamelaar. Bij andere vormen van collectief afval inzamelen zien veel ondernemers op tegen het overstappen naar een andere inzamelaar. Daarnaast zorgt white label afvalzameling voor minder vervoersbewegingen op het terrein. Dit heeft diverse voordelen:
White label afvalinzameling zorgt voor een afname van vervoersbewegingen van 40-70% (afhankelijk van het aantal deelnemende partijen).
Voor het opstellen van een white label initiatief tussen ondernemers is toestemming nodig van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), zodat geen ongeoorloofde prijsafspraken tussen afvalinzamelaars gemaakt worden. In eerdere pilots is dit geborgd door te focussen op het operationele niveau. Er is een strikte scheiding tussen commercie en operatie aangehouden. Zo werden commerciële gegevens, zoals naar klanten gehanteerde tarieven, niet uitgewisseld. Ook is de toetreding tot het initiatief open voor iedereen (dus ook meer afvalinzamelaars) om voldoende concurrentie tussen partijen te waarborgen. Er zijn verder geen aanvullende vergunningen of maatregelen nodig om een white label afvalcontract af te sluiten.
Er verandert niets aan de afvalcontracten van ondernemers. Ze behouden hun originele contract met hun eigen afvalinzamelaar. Ze betalen dus niet meer of minder. Afvalinzamelaars wisselen geen informatie uit over prijzen, dit loopt via een onafhankelijke tussenpersoon/projectmanager. Dit kan bijvoorbeeld een vertegenwoordiger voor de ondernemersvereniging zijn of een adviesbureau.
White label afvalinzameling in Nederland voorkomt in vijf jaar 854 duizend vrachtwagenkilometers
Pilot van zes maanden in Haarlem resulteert na vijf jaar in een succesvolle manier van collectief bedrijfsafval inzamelen (white label) in 25 binnensteden.
Duurzaam bedrijventerrein
Stappenplan duurzaam bedrijventerrein
Collectieve maatregelen duurzaam bedrijventerrein
Ondersteuning nodig?
Stimular helpt gemeenten, ondernemersverenigingen en parkmanagers die een bedrijventerrein willen verduurzamen.
Navigatie
DIRECT NAAR
Contact
Volg ons
Stimular nieuwsbrieven
Abonneer je nu!
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je nu!
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.