In Nederland zijn zo’n 3.500 bedrijventerreinen. Ruim één op de tien bedrijven is gevestigd op een bedrijventerrein. Drie van de tien werknemers werkt op een bedrijventerrein. Op deze pagina volgt een aantal voordelen van het werken aan een duurzaam bedrijventerrein.
Bedrijventerreinen hebben een groot aandeel in het Nederlandse energieverbruik: ongeveer 25% van het totale verbruik. Daar komt de CO2-uitstoot door vervoer nog bovenop. Door de bedrijventerreinen klimaatneutraal te maken wordt een flinke bijdrage geleverd aan onze nationale klimaatdoelstellingen. Bedrijventerreinen stonden tot voor kort nauwelijks op de agenda. Inmiddels is duidelijk dat bedrijventerreinen een belangrijke rol spelen in de energietransitie en wat het oplevert om bedrijventerreinen klimaatneutraal te maken. Steeds meer gemeenten, provincies en ondernemersverenigingen richten zich daarom nu op energietransitie op bedrijventerreinen.
Ondernemers op bedrijventerreinen ondervinden ook veel problemen bij de energietransitie, bijvoorbeeld door netcongestie. Alleen met een collectieve gebiedsgerichte aanpak kunnen deze problemen opgelost worden.
Ongeveer 60% van het Nederlandse grondstoffenverbruik vindt plaats op bedrijventerreinen. Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. Bedrijventerreinen zijn een belangrijke schakel in de circulaire economie. Hier zitten de bedrijven die door andere keuzes te maken kringlopen kunnen sluiten. Bedrijven in eenzelfde keten kunnen samen tot circulaire diensten en producten komen. En bedrijven die geen ketenpartners hebben op het terrein, kunnen vaak gebruik maken van reststromen van andere bedrijven die niet direct in de eigen keten zitten. Een circulair bedrijventerrein biedt ook fysieke ruimte voor logistieke processen rondom terugname, hergebruik en recycling van afvalstromen.
Bedrijventerreinen zijn vaak erg verhard. Dit zorgt voor wateroverlast bij hevige regenval. Door klimaatverandering zal dit vaker gebeuren. Wateroverlast maakt wegen onbegaanbaar, bedrijfspanden tijdelijk onbereikbaar en er ontstaat waterschade aan bedrijfspanden. Veel verharding zorgt ook voor hittestress: hierdoor neemt de productiviteit van medewerkers af met 30 tot 50% op warme dagen. Dit zorgt voor hoger ziekteverzuim. Ook zal het elektriciteitsverbruik toenemen, door koelen van bedrijfspanden. Op een klimaatadaptief bedrijventerrein worden deze risico’s voor de bedrijfsvoering kleiner.
Met minder verharding en meer beplanting, wordt waterafvoer beter geregeld en neemt hittestress af. Voor medewerkers is het leuker om in de pauze een rondje te lopen over een groen bedrijventerrein. Naast deze voordelen is meer (inheemse) beplanting is ook belangrijk voor de biodiversiteit. Met individuele maatregelen bij een bedrijfspand wordt een beperkt effect gehaald. Nestkasten bij een bedrijfspand blijven bijvoorbeeld ongebruikt als er in de directe omgeving te weinig voedsel is voor diersoorten. Werken aan biodiversiteit en klimaatadaptatie blijken dan ook het meest effectief op gebiedsniveau, zoals een bedrijventerrein.
Een duurzaam bedrijventerrein is toekomstbestendig. Dit heeft de volgende voordelen:
Nu weet je de voordelen van een duurzaam bedrijventerrein. Ga direct aan de slag op jouw bedrijventerrein en klik door naar het Stappenplan duurzaam bedrijventerrein.
Bedrijventerrein verfraaien en imago verbeteren
Gemeente Nissewaard, Jochem Smit
“De gemeente Nissewaard wil bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering groener inrichten en om het gebied beter te laten aansluiten op de omliggende natuurgebieden, om de biodiversiteit te versterken en het terrein klimaatbestendig te maken."
Eerst de basis op orde, daarna op weg naar energiepositief
Bedrijventerrein Schiebroek, Edwin Markus (parkmanager)
“Bedrijven verenigden zich om verloedering, leegstand en ondermijning aan te pakken. Toen we de basis weer op orde hadden, hadden ondernemers vertrouwen gekregen in samenwerking en stonden daardoor ook open om het terrein te verduurzamen.”
Netcongestie oplossen met energy hub
Bedrijvenpark Pannenweg, Wim Schilders (parkmanager)
“Door een energiehandelsplatform in te laten richten en gebruik te maken van een energiemanagementsysteem kunnen we het netcongestieprobleem oplossen."
Duurzaam bedrijventerrein
ondersteuning nodig?
Stimular helpt gemeenten, ondernemersverenigingen en parkmanagers die een bedrijventerrein willen verduurzamen.
Navigatie
DIRECT NAAR
Contact
Volg ons
Stimular nieuwsbrieven
Abonneer je nu!
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je nu!
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.