De energietransitie op bedrijventerreinen vertraagt en stagneert door netcongestie. Aansluitingen verzwaren voor laadinfra of warmtepompen is in veel gebieden niet meer mogelijk en terugleveren van elektriciteit aan het net kan ook niet overal meer. Ook durven ondernemers niet meer te investeren in duurzame elektriciteit, vanwege de afbouw van salderen en het betalen voor teruglevering aan het net.
Naast het toepassen van individuele achter-de-meter oplossingen, biedt een collectieve oplossing zoals een energiehub meer mogelijkheden om verduurzamingsplannen of uitbreidingsplannen toch uit te kunnen voeren. Energiehubs kunnen echt niet zomaar onderling geregeld worden, hier zijn juridische en contractuele belemmeringen voor.
Recent onderzoek wijst uit dat een energiehub helpt om bedrijventerreinen sneller te verduurzamen. Energiehubs leveren vier tot zes Mton extra CO2-reductie op in 2030.
Een energiehub (ook wel smart energy hub of smart grid) is een samenwerking tussen de bedrijven op het bedrijventerrein gericht op energiesturing. Het is een slim gestuurd, decentraal energiesysteem waarin vraag en aanbod zo goed mogelijk aan elkaar gematcht worden. Dit gebeurt door lokale productie, consumptie, opslag en energieconversie te combineren. In een energiehub maken ondernemers afspraken over het afstemmen van energieverbruik, het opwekken van duurzame energie en het delen en opslaan van energie. Het is een slim energiesysteem waarmee de bestaande capaciteit beter wordt benut en plannen voor elektrificatie weer haalbaar worden. Een energiehub gaat over elektriciteit, maar ook over het delen van duurzame warmte. Er is geen officiële definitie voor een energiehub, daarom worden in de praktijk verschillende soorten initiatieven als energiehub bestempeld.
Vaak wordt van een energiehub gesproken als een GroepsTransportOvereenkomst (GTO) is gesloten met de netbeheerder. Een GTO is geen energiehub, maar wel een middel om een energiehub te realiseren. Met een GTO wordt een collectieve capaciteit (maximale piekvermogen) afgesproken. Hierdoor kunnen individuele bedrijven hun capaciteit overschrijden zolang het collectief onder het maximum blijft. Het doel is dat de bestaande capaciteit beter wordt benut door middel van slimme sturing van energieverbruik.
Op een aantal bedrijventerreinen in Nederland is al een energiehandelsplatform (ook wel lokale energiemarkt of energiemarktplaats) aanwezig. Dit is een voorloper van een energiehub waarin vooral de organisatiestructuur die nodig is voor het oprichten van een energiehub op orde wordt gebracht. Bij een energiehandelsplatform vindt de verhandeling van stroom op papier plaats, de stroom gaat alsnog via het energienet. Wel helpt het ondernemers om stappen te zetten met energiemanagement en creëert het inzicht in het energieverbruik onder de deelnemers. Ook maakt een energiehandelsplatform het aantrekkelijker om bedrijfsdaken maximaal vol te leggen met zonnepanelen. De samenwerkingsstructuur rondom energie waar het energiehandelsplatform aan bijdraagt, vormt de basis bij het oprichten van een energiehub.
De volgende figuur laat de stappen zien die nodig zijn om een energiehub op te richten.
Afgelopen jaren is ervaring opgedaan met het oprichten van energiehubs. Er zijn verschillende handreikingen, stappenplannen en praktijkvoorbeelden gepubliceerd. Hieronder een greep uit de hulpmiddelen:
Duurzaam energienetwerk voor Kickersbloem
Bedrijventerrein Kickersbloem, Mark Kok (projectleider)
Ondernemers op Kickersbloem staan positief tegenover het energiehandelsplatform. Direct inkopen op de beurs is voor veel ondernemers al direct voordeliger.
Netcongestie oplossen met energy hub
Bedrijvenpark Pannenweg, Wim Schilders (parkmanager)
“Door een energiehandelsplatform in te laten richten en gebruik te maken van een energiemanagementsysteem kunnen we het netcongestieprobleem oplossen."
Smart energy hub op Hessenpoort
Bedrijventerrein Hessenpoort, Ilse Sijtsema (parkmanager)
"Het hoog- en middenspanningsstation kan 90 megawatt aan energie terugnemen, maar op bedrijventerrein Hessenpoort gaan we 400 megawatt opwekken."
Duurzaam bedrijventerrein
Stappenplan duurzaam bedrijventerrein
Collectieve maatregelen duurzaam bedrijventerrein
Ondersteuning nodig bij netcongestie op bedrijventerrein?
Stimular helpt gemeenten, ondernemersverenigingen en parkmanagers die een bedrijventerrein willen verduurzamen.
Navigatie
DIRECT NAAR
Contact
Volg ons
Stimular nieuwsbrieven
Abonneer je nu!
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je nu!
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.