Ondernemers kiezen veelal zelf een afvalinzamelaar om hun afvalstromen op te laten halen. Het gevolg is dat elke dag meerdere afvalinzamelaars elke dag over het bedrijventerrein rijden. Dit zorgt voor veel vervoersbewegingen op het bedrijventerrein. Daarnaast zijn inzamelaars meestal niet bereid om afval dat maar in kleine hoeveelheden vrijkomt bij enkele van hun klanten apart in te zamelen. Hierdoor belanden waardevolle grondstoffen bij het restafval en worden deze uiteindelijk verbrand. Een duurzame en efficiënte oplossing is collectieve afvalinzameling.
Bij collectief afval inzamelen sluiten meerdere ondernemers gezamenlijk een contract af met een afvalinzamelaar. Deze haalt het afval op bij alle deelnemende bedrijven. Dit betekent dat de deelnemers het contract met de eigen inzamelaar opzeggen. Het afval kan bij ieder bedrijf worden opgehaald of er kan een centraal inzamelpunt op het bedrijventerrein worden opgezet.
Een alternatieve invulling van collectief afval inzamelen is white label afvalinzameling. Hierbij werken afvalinzamelaars samen en maken ze gebruik van een gezamenlijke inzamelwagen (white label) om het aantal vervoersbewegingen te verminderen door inzamelroutes te combineren. Dit vindt ondertussen plaats in veel grotere gemeentes zoals Rotterdam, Gouda en Amsterdam.
Er zijn meerdere voordelen van gezamenlijke afvalinzameling:
Bovenstaand stappenplan geeft een algemeen beeld van de stappen die doorlopen worden om gezamenlijke afvalinzameling mogelijk te maken. Let hierbij op het volgende:
Afgelopen jaren is ervaring opgedaan met het organiseren van collectieve afvalinzameling. Er zijn verschillende handreikingen, stappenplannen en praktijkvoorbeelden gepubliceerd. Hieronder een greep uit de hulpmiddelen:
Dordtse Kil III zet stappen richting circulaire afvalinzameling
Bedrijventerrein Dordtse Kil III, Christian de Wit (parkmanager)
Parkmanager Christian de Wit: “Met de 20 deelnemers aan het circulaire afvalmodel redden we jaarlijks 570 duizend liter grondstoffen van de verbrandingsoven.”
Zero Waste Expeditie: ondernemers zamelen collectief afval in rondom Olympisch Stadion
BIZ The Olympic Amsterdam
Ondernemers in en rondom het Olympisch Stadion in Amsterdam zamelden als pilot gezamenlijk hun bedrijfsafval in. De pilot is inmiddels omgezet een convenant met de intentie naar zero waste toe te werken.
Duurzaam bedrijventerrein
Stappenplan duurzaam bedrijventerrein
Collectieve maatregelen duurzaam bedrijventerrein
Ondersteuning nodig?
Stimular helpt gemeenten, ondernemersverenigingen en parkmanagers die een bedrijventerrein willen verduurzamen.
Navigatie
DIRECT NAAR
Contact
Volg ons
Stimular nieuwsbrieven
Abonneer je nu!
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je nu!
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.