Verduurzamen van je bedrijfspand of verhuizen naar een ander duurzaam pand vraagt om investeringen. Onderzoek leningen, fiscale voordelen en mogelijke subsidies voor verduurzaming. Bekijk ook alternatieve financieringsopties.
Voor duurzame investeringen zijn er leningen tegen een gereduceerd rentetarief. Zo kun je meer doen met minder geld.
Bij het toepassen van duurzame energie of het bouwen van een duurzaam bedrijfspand, kom je mogelijk in aanmerking voor een groene lening. Dit levert een rentevoordeel van circa 1% op. Om in aanmerking te komen voor groenfinanciering, heb je een groenverklaring nodig. De bank regelt deze voor jou. Voorwaarde is dat je investering binnen één van de projectcategorieën past. Lees meer over groenprojecten.
Sommige gemeenten verstrekken gunstige leningen voor het verduurzamen of energetisch verbeteren van gebouwen. Je vindt deze leningen via www.energiesubsidiewijzer.nl.  Vaak zijn deze voor huishoudens bestemd. Soms ook voor bedrijven. Klik daarom door naar de bron van de informatie.
Sommige banken hebben meer mogelijkheden voor duurzame projecten dan andere. Er zijn banken die alleen investeren in duurzame projecten en bedrijven. Heb je duurzame (ver)bouw ambities, dan is dit misschien ook een goed moment om van bank te wisselen. Kijk naar de eerlijkegeldwijzer.nl.
Betaal minder belasting. Gebruik de fiscale regelingen die investeren in zuinige en schonere technieken goedkoper maken. Bij iedere regeling hoort een lijst waarop je leest welke investeringen in aanmerking komen voor de regeling. Jouw installateur of boekhouder kan je ondersteunen.
De EIA-regeling (Energie-investeringsaftrek) biedt ondernemers fiscaal voordeel bij investeringen in energiebesparing en duurzame energie. De regeling biedt een extra fiscale aftrekpost van 40% (2025) van de investering. Dit komt neer op zo’n 10% voordeel. Voorbeelden (2024) van bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan, zijn een warmtepomp, HR-glas (maximaal 0,7 W/m2K) en isolatie voor bestaande gebouwen. Ook kun je de EIA benutten voor het verbeteren van het energielabel van een bestaand bedrijfsgebouw en voor een energieadvies. Lees meer over de EIA.
De VAMIL-regeling (Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen) maakt het mogelijk investeringen die vermeld staan op de Milieulijst fiscaal vrij af te schrijven. Dat betekent dat je de verschuldigde belasting naar de toekomst kunt verschuiven of de afschrijving belastingtechnisch gunstig uitvoeren. Dat levert je een liquiditeit- of rentevoordeel op.
Op de Milieulijst staan (2024) onder meer een zeer duurzaam nieuw of gerenoveerd gebouw, een circulair utiliteitsgebouw, een groendak en een infiltratiesysteem voor regenwater. Lees meer over VAMIL.
Met de MIA-regeling (Milieu-investeringsaftrek) mag je 27 tot 45% van de investering afschrijven van je fiscale winst. Dit komt neer op zo’n 10% voordeel. Omdat veel bedrijfsmiddelen zowel onder de MIA- als onder de VAMIL-regeling vallen, zijn ze gezamenlijk opgenomen in de Milieulijst. Zie verder de informatie over VAMIL hierboven.
Betaalbaar door subsidies en aftrekposten
Fit & Fysio Dirksland en Casa Ratsma, Krijn Ratsma
Een comfortabel binnenklimaat, 20 tot 30 jaar vrijwel gratis energie en een ‘waardevast’ gebouw kostte door gebruik van aftrekposten als EIA, MIA en KIA in ons geval helemaal niets.
Meer capaciteit en minder energieverbruik
BCS Coldstore & Logistics, Hans van Kraaij, Logistics Manager
BCS Coldstore liet onlangs 2 koelinstallaties ombouwen. Het bedrijf koos mede door de Energie-investeringsaftrek voor een ammoniak-/CO2-installatie, en is daar erg tevreden over.
Zonnepanelen en meer energieÂmaatÂreÂgeÂlen
Vereniging voor Samenlevingsopbouw WVT
Stap voor stap verduurzaamt WTV haar gebouw. De vereniging verdiende de investeringskosten door rommelmarkten te organiseren.
Voor bedrijven zijn er enkele subsidieregelingen gericht op verduurzaming. Vraag er naar bij jouw architect, aannemer of installateur.
Duurzame energie is energie die wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen als wind zon en biomassa. SDE++ subsidieert vormen van duurzame energie die op dit moment nog niet rendabel zijn. SDE++ zorgt dat je de investering in ongeveer 15 jaar terugverdient, daarna is de opbrengst ‘winst’ voor jou. Lees meer over de SDE.
Er is, helaas, geen goed overzicht met alle Europese, nationale en lokale overheidssubsidies voor bedrijven. Kijk eens op het ondernemersplein van de KvK, www.energiesubsidiewijzer.nl en website van je gemeente, provincie en waterschap. Bedrijven aan huis kunnen in bepaalde situaties gebruikmaken van de financiële regelingen voor huishoudens én die voor bedrijven.
Duurzaam vastgoed is wat waard. Dat blijkt uit hogere huur- en verkoopprijzen. Desondanks is geld regelmatig een probleem: wie durft de investering te doen?
Is jouw organisatie budgetgestuurd? Zet de te verwachten energiewinst en de winst op de onderhoudskosten over de komende vijftien tot twintig jaar in als financieringsbudget.
Je werkt samen met diverse financiële dragers (fiscale, hypothecaire en andere) op basis van vertrouwen. Voorbeelden zijn PPS-constructies (publiek private samenwerking) en DBFMO-contracten (design, build, finance, maintain, operate).
ESCo’s zijn bedrijven die aanleg, onderhoud en beheer van de (klimaat-) installaties van gebouwen overnemen. Zij nemen de investering op zich en leveren een gegarandeerde energiebesparing. De afspraken worden vastgelegd in een prestatieovereenkomst. ESCo’s hebben kennis van installaties, je hoeft dus niet zelf in technische kennis te investeren. Ander voordeel is dat een ESCo soms in aanmerking komt voor subsidies en fiscale regelingen waar jouw organisatie geen gebruik van kan maken.
Een ESCo is interessant als een gebouw grote installaties bevat (zoals bij zwembaden, ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen en sporthallen), investeringsruimte ontbreekt en energiebesparing mogelijk is.
Over de hele looptijd het beste financiële resultaat
Gemeente Kapelle, Jon Herselman (wethouder)
"We zijn op een andere manier de bouw van nieuwe gebouwen gaan aanbesteden. Namelijk vanuit de vraag: hoe kunnen we op basis van de jaarlasten over de hele looptijd het beste resultaat behalen?"
Ook voordeel als we ons gebouw willen verkopen
Incassade Deurwaarders en Incasso, Paul Otter
Bij de bouw van ons kantoor hebben we bewust gekozen voor energiezuinige opties. Dat was een investering waarvan werd gezegd dat we het in vijf of zes jaar zouden terugverdienen.
ondersteuning nodig?
Verhuizen, nieuwbouw of uitbreiding is de kans om duurzamer en efficiënter te gaan ondernemen. Stimular kan met jou meedenken en duurzaam verhuisadvies geven.
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je nu!
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.