Duurzaam facility management
H. Nieuwe onderhouds- en leveringscontracten
Bij verhuizing of verbouwing vernieuw je vaak onderhouds- en leveringscontracten. Grijp die kans om afvalinzameling, onderhoud van klimaatinstallaties, energie, vetputten, schoonmaak en catering duurzamer te maken. Aan de slag met duurzaam facility management!
1. Afvalcontract
Een contract voor afvalinzameling gaat niet alleen over de prijs per ton afval. Door afspraken over de containers, afvalstromen en rapportages kun je jouw afvalstromen beter beheren en op kosten besparen.
Kies de juiste afvalcontainers
Kies in overleg met jouw afvalinzamelaar per afvalstroom de juiste grootte en vorm container (denk aan gaascontainers voor papier en karton). Rijkswaterstaat heeft standaardsets van kleuren, namen en pictogrammen voor afvalscheiding ontwikkeld. Door deze toe te passen herkennen mensen sneller de gekleurde afvalbakken. Beter afval scheiden bij bedrijven
Overweeg extra afvalstromen te scheiden
Verhuizen is hét moment om nieuwe gewoontes in te voeren. Ook zijn de mogelijkheden voor afvalscheiding op jouw nieuwe locatie misschien anders dan voorheen. Dus overleg met jouw afvalinzamelaar(s) over het scheiden van extra afvalstromen. Voer een afvalsorteeranalyse uit van het (rest)afval
Maak afspraken over een afvaljaarrapport
Afvalinzamelaars kunnen jaarrapportages aanleveren met de hoeveelheid ingezameld afval en de afvalkosten. Maak hierover afspraken in het contract. Goede afvaloverzichten zijn helaas nog niet standaard!
Laat meer afvalsoorten op afroep ophalen
Op afroep ophalen is geschikt voor afvalstromen die onregelmatig of in kleine volumes vrij komen. Mogelijk ben je hiermee goedkoper uit en het vermindert de vervoersbewegingen.
Kies bewust voor een collectieve of individuele afvalinzameling
Een klein bedrijf is goedkoper uit als het zijn afvalcontainers deelt met buren of medehuurders. Soms maakt dat het rendabel extra afvalstromen te scheiden. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingsfolie. Met een eigen afvalcontract houd je echter wel de kosten, de hoeveelheden en de samenstelling van jouw afval beter in de hand.
Verdubbeling milieuplein op locatie VUmc
Amsterdam UMC, Marcel Bak (milieucoördinator)
Meer grondstoffen uit het ziekenhuis daadwerkelijk gescheiden kunnen verwerken. Dat is de belangrijkste winst van de verdubbeling van het milieuplein op locatie VUmc.
Afvalscheiding in 2 jaar van 48% naar 70%
UWV
Het UWV startte in 2011 met afvalscheiding op de 50 grootste vestigingen. Prullenbakken per kamer werden vervangen door centrale afvalbakken voor meerdere gescheiden afvalstromen.
2. Onderhoudscontract klimaatinstallaties
Installaties die regelmatig onderhouden worden verbruiken minder energie en zijn veiliger en gezonder.
Sluit een contract af voor het onderhoud van verwarmings- of klimaatinstallaties
Maak afspraken met de installateur over het blijvend goed en zuinig functioneren van de klimaatinstallaties. Denk aan het afstellen van de thermostaat en andere temperatuurregelingen. Controleer structureel functioneren van de cv-regeling
Sluit een contract af voor het onderhoud van de koeling
Maak afspraken met de installateur over het blijvend goed en zuinig functioneren van de koeling. Denk aan de afstemming op de andere klimaatinstallaties, zodat koeling en verwarming niet tegen elkaar in werken. En maak zo veel mogelijk gebruik van vrije koeling.
Sluit een contract af voor het onderhoud van de ventilatie
Maak afspraken met de installateur over het blijvend goed functioneren van de ventilatie. Hiertoe voert de installateur in ieder geval de volgende activiteiten uit:
- halfjaarlijkse controle op de werking, én vervanging van de filters
- jaarlijkse controle van de inregeling, en reiniging van de luchtbehandelingskasten inclusief warmteterugwinunits
Sluit bij voorkeur prestatiecontracten met jouw installateurs
Installatiebedrijven leveren meestal diensten op basis van inspanningscontracten. Dit leidt niet altijd tot het meest efficiënte resultaat: hogere energielasten en een minder goed binnenklimaat kunnen het gevolg zijn. Bij het onderhoud volgens een prestatiecontract wordt afgesproken aan welke eisen het object moet voldoen (zoals energiekosten of klimaatklachten). De Menukaart Prestatiecontracten van Platform Duurzame Huisvesting biedt jou en jouw installateurs een raamwerk voor een prestatiecontract voor het beheer en onderhoud van gebouwgebonden installaties of hele gebouwen.
Groot kantoor? Hanteer de onderhoudseisen die de overheid stelt aan haar kantoren
Bekijk alle eisen van de overheid in de MVI-criteriatool.
Periodieke aircokeuring vooral voordelen
ING
De aircokeuring is een verplichting uit de EPBD-wetgeving die sinds eind 2013 van kracht is. ING ervaart vooral voordelen van een goed afgesteld airco-systeem: het energieverbruik is lager en het binnenklimaat is verbeterd.
3. Zakelijk energiecontract
Vernieuw als je verhuist ook je energiecontract(en). Een mooie kans om nieuwe afspraken te maken.
Zorg voor toegang tot de meterstanden
Voor vrijwel alle aansluitingen zijn tegenwoordig vijf minuten of kwartierwaarden beschikbaar. Zorg dat je ze ook in kan zien; dat staat namelijk niet standaard bij een energieleveringscontract. Voor grootverbruikaansluitingen moeten meetdiensten apart ingekocht worden. Alleen al door inzicht in jouw verbruik kun je tot wel 5% besparen. Registreer en analyseer energieverbruik | energiebeheerÂsysteem, EBS
Koop groene stroom
Groene stroom is duurzaam opgewekte elektriciteit uit windturbines, zonnecellen, getijdencentrales, waterkracht of biomassacentrales. Als je kiest voor in Nederland opgewekte groene stroom, dan weet je zeker dat er daadwerkelijk CO2 wordt gereduceerd. Stap over op echte groene stroom
Gebruik biogas
Biogas ontstaat door vergisting van organisch materiaal (mest, voedselresten, gras, etc.). Het wordt vaak lokaal gebruikt, maar ook toegevoegd aan het gasnet. Bij enkele gasleveranciers kun je biogas inkopen. Let op: het aangeboden ‘groen gas’ is vaak ‘gewoon’ aardgas waarvan de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd. Stap over op groener gas
Gebruik lokale netwerken voor energie(dragers)
In sommige bedrijvengebieden kun je centraal geproduceerde stoom, perslucht, koude of warmte afnemen. Het voordeel is dat de opwekking ervan efficiënt gebeurt en je geen omkijken hebt naar de installatie.
Teruggaaf energiebelasting bij meer aansluitingen op één WOZ-locatie
Bij de levering van elektriciteit en aardgas betaal je energiebelasting. Wie twee of meer aansluitingen heeft op één WOZ-locatie, kan mogelijk teruggaaf ontvangen van teveel betaalde energiebelasting. Vraag energiebelasting terug bij meer aansluitingen op één WOZ-locatie
4. Vetput en olie-water-slibscheider
Als je een olie-water-slibscheider of vetvangput hebt moet je deze tijdig laten legen.
Sluit een contract af voor het legen van de olie-water-slibscheiders en vetvangputten
Een contract voor het legen en reinigen van een vetvangput garandeert dat dit tijdig gebeurt. Als je de put slechts incidenteel gebruikt, kan het goedkoper zijn om zelf af en toe te controleren of legen nodig is. Zorg dan wel voor een reminder.
5. Schoonmaakcontract
Schoonmaken kan slim, schoon en zuinig. Grijp jouw kansen bij het afsluiten van een nieuw contract.
Laat alleen schoonmaken waar dat nodig is
Laat veelgebruikte ruimtes of extra vuile plekken vaker schoonmaken dan andere. Spreek af dat alleen prullenmanden die meer dan 30% vol zijn en geen bederfelijk afval bevatten worden geleegd. Dit kan veel in de kosten schelen.
Vraag om minder milieubelastende schoonmaakmiddelen en -wijzen
Gebruik alleen schoonmaakmiddelen die voldoen aan het Europees Ecolabel. Minder milieubelastende werkwijzen zijn bijvoorbeeld:
- zoveel mogelijk droog reinigen (zwabberen, vegen)
- gebruik van microvezeldoekjes i.p.v. nat schoonmaken
Laat overdag schoonmaken
Dit scheelt energie- en personeelskosten. Het is ook goed voor de sociale controle op het netjes opruimen van afval en een eventuele clean deskpolicy. En het is fijn voor het schoonmaakpersoneel; zij werken over het algemeen liever overdag.
Zorg dat na het schoonmaken het licht in ruimtes uitgedaan wordt
Relevant als ’s avonds wordt schoongemaakt.
6. Contractcatering
Bij een verhuizing vernieuw je waarschijnlijk ook jouw afspraken met je cateraar. Grijp deze kans voor duurzame catering.
Maak afspraken over duurzame producten bij de catering
Denk bijvoorbeeld aan:
- snacks met minder suiker en vet
- biologische producten
- regionale seizoensproducten
- meer plantaardige eiwitten i.p.v. dierlijke:Â Meer plantaardig eten in jouw bedrijf
- Max Havelaar koffie en andere Fair Trade producten.
Maak afspraken over afvalpreventie, afvalscheiding en afvalverwijdering
Denk aan herbruikbaar servies en verpakkingsvrije producten waar mogelijk. Zie ook hierboven onder afvalcontract.
7. Groenonderhoud
Mogelijk heb je al een hovenier. Zo niet dan selecteer je bij voorkeur een duurzame hovenier. Eentje die niet alleen groen aanlegt, maar dat zo goed mogelijk doet voor het verhogen van de biodiversiteit.Â
Kies een duurzame hovenier
Lees verder in onze wegwijzer Biodiversiteit & bedrijven >Â duurzame hovenier selecteren.
Verder met duurzaam facility management?
Op deze pagina lees je over de contracten die je veelal vernieuwd moeten worden als je verhuist. Facility management betreft meer. Denk aan beveiliging, inkoop, logistiek en onderhoud BHV-middelen. Lees verder over stoffering en meubilair zo ook over I. Verhuizen (veelal de volgende fase in het verhuisproces).
ondersteuning nodig?
Verhuizen, nieuwbouw of uitbreiding is de kans om duurzamer en efficiënter te gaan ondernemen. Stimular kan met jou meedenken en duurzaam verhuisadvies geven.