Mogelijk heb je al een hovenier. Zo niet dan selecteer je bij voorkeur een duurzame hovenier. Eentje die niet alleen groen aanlegt, maar dat zo goed mogelijk doet voor het verhogen van de biodiversiteit. Met deze gesprekspunten kun je achterhalen of de hovenier je kan helpen met het maken en uitvoeren van je biodiversiteitsplannen.
De volgende gesprekspunten helpen je om je duurzame hovenier te selecteren. Je gaat achterhalen of jouw (toekomstige) hovenier je kan helpen met het maken en uitvoeren van je biodiversiteitsplannen.
Lees meer over samenwerkingsverbanden en keurmerken voor duurzame hoveniers.Â
NL Greenlabel is een platform dat het gebruik van duurzame producten & materialen en groen bevordert. Met de naam NL Professional toont een aangesloten hovenier aan dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Elke hovenier doet dat op zijn eigen manier. De een focust op een bewuste keuze in soorten beplanting, een ander op de waterhuishouding, of op gebruik van elektrisch gereedschap in plaats van motorisch aangedreven machines. Op deze kaart vind je een overzicht van aangesloten hoveniers.
Wilde Weelde is een vakvereniging van (o.a.) hoveniers die milieubewust werken vanuit een ecologische visie. Dit is een mooie eerste start om te bekijken of er zo’n hovenier bij jouw buurt zit. Met de kaart kun je makkelijk filteren per provincie en dienst waar je naar op zoek bent.
Kleurkeur staat voor goed maaibeheer van bermen en andere groenstroken. Met Kleurkeur kunnen opdrachtgevers en aannemers zich voorbereiden op een nieuwe standaard voor ecologisch bermbeheer. Kleurkeur is ontwikkeld door De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur. Kleurkeur houdt een register bij van cursisten die de cursus voltooiden.
Werk aan de winkel! Verken samen met je hovenier terrein en pand en de omgeving rondom het terrein. De terreinverkenning (B) dient als basis om een vergroeningsplan (C) op te stellen. Nadat alles in kaart gebracht is en jouw eisen en wensen en beschikbaar budget bekend zijn, kan je hovenier aan de slag met het maken van het vergroeningsplan. Houd ook alvast rekening met de uitvoering (D), met name het onderhoud en beheer en je financiën.
Van asfalt naar groen entree
GroothandelsÂbedrijf Kramp
Een entreetuin vol inheemse planten en bovendien extra waterberging en verminderde hittestress. Dat is het resultaat van de samenwerking tussen bedrijf Kramp (Varsseveld) en een hovenier.
Groen dak op monument uit 1914
Gemeente Rijswijk
Wat doe je als het dak op een ruim honderdjarig gemeentelijk gebouw aan vervanging toe is? Dan maak je er een ‘groen feestje’ van. Zeker als je een duurzame gemeente wilt zijn.
Healing daktuinen
Erasmus MC
Erasmus MC heeft veel ruimte voor groen in haar nieuwe ziekenhuis. Want van groen word je beter! Daarom zijn er daktuinen aangelegd die toegankelijk zijn voor patiënten, bezoekers en medewerkers.
BIODIVERSITEIT & bedrijven
Wegwijzer vergroenen bedrijfspand (met hovenier)
ondersteuning nodig?
Stimular kan je ondersteunen met het maken van een plan om je bedrijf, organisatie of bedrijventerrein te vergroenen.
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je nu!
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.