Actieplan milieu en duurzaamheid
Tips en trucs
Het selecteren van maatregelen is een essentieel onderdeel van het maken van een actieplan milieu en duurzaamheid. Of het nu is in het kader van wetgeving (EED, energielabel), een certificering (ISO 14001, CO2-Prestatieladder) of andere ambities.
Hier lees je tips en trucs om doelgericht een plan te maken met de Stimular-Maatregelen.
Basis voor actieplan: Stimular-Maatregelen
Maak eenvoudig een actieplan met de Stimular-Maatregelen. Stichting Stimular beheert al vijftien jaar deze unieke openbare database met ruim 600 besparingstips voor 45 branches. Bij iedere maatregel staat een uitleg over toepasbaarheid, duurzaamheidsaspecten en financiële aspecten. Stimular onderhoudt deze database continu, bijvoorbeeld welke wetgeving of subsidie van toepassing is.
Dankzij de filterfuncties zijn de maatregelen makkelijk te gebruiken voor een actieplan. De filterfuncties worden in de volgende paragrafen toegelicht.
Kies focus in ACTIEPLAN MILIEU EN DUURZAAMHEID
Om het actieplan behapbaar te maken moet je kiezen waar de prioriteit van jouw bedrijf of organisatie ligt. Focus op de thema’s of processen waar jouw organisatie een grote impact op duurzaamheid heeft. Bijvoorbeeld op het thema goederenvervoer omdat dat de CO2-footprint van jouw bedrijf overheerst. Of het proces perslucht omdat jouw bedrijf daar nog niet eerder kritisch naar gekeken hebben.
Met de milieugrafieken en CO2-footprint die je opstelt met de Milieubarometer zie je snel welke activiteiten de grootste bijdrage leveren aan de milieubelasting van jouw bedrijf.
Natuurlijk alle Wettelijke maatregelen
Zorg dat in ieder geval de wettelijk verplichte milieumaatregelen opgepakt worden. Met het filter “wettelijk verplicht” is snel te zien welke dat zijn. Naast de erkende energiemaatregelen (EM) zijn ook verplichte maatregelen op gebied van afvalscheiding en vervoersmanagement in de database opgenomen. Bij de energiemaatregelen staat een verwijzing naar het wetnummer, zo kunnen bedrijven snel de randvoorwaarden opzoeken, bijvoorbeeld bij RVO.
Daarna de rest van de ‘shortlist’
Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Hieronder vallen natuurlijk ook de wettelijk verplichte maatregelen.
De maatregelen van de shortlist staan vaak ook in milieu- of MVO-scans die voor jouw branche zijn ontwikkeld. Zo ook in de Milieubarometer van Stichting Stimular, een tool waarmee bedrijven en organisaties eenvoudig een CO2-footprint en milieugrafieken van hun bedrijfsvoering maken.
Filter voor koplopers: longlist
Voor bedrijven die de meest gangbare en rendabele maatregelen al uitgevoerd hebben is het filter ‘longlist’ interessant. Deze selectie verleidt juist verdergaande maatregelen op te pakken. Om de Nederlandse doelstellingen voor klimaatneutraal en circulair te halen, is het immers niet genoeg alleen de ‘quick wins’ op te pakken.
Bedrijven en organisaties die in de Milieubarometer al een actielijst gemaakt hebben (op basis van de shortlist), maken zo eenvoudig een aanvullende actielijst.
Op welk moment maatregelen uitvoeren?
Voor energiemaatregelen is er een extra filter: zelfstandig/natuurlijk uitvoeringsmoment. Zo weet je of het zinvol is om de maatregel direct uit te voeren of dat het beter is om te wachten tot de installatie aan vervanging toe is.
Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn. Deze maatregelen borg je door ze op te nemen in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP).
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich (in hun levensduur) terugverdienen. Een energiemaatregel die zich niet terugverdient is meestal namelijk ook niet duurzaam: de CO2-uitstoot voor productie weegt dan niet op tegen de gerealiseerde CO2-reductie in de gebruiksfase. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene situatie (veel bedrijfsuren) direct toepasbaar zijn en in een andere situatie (weinig bedrijfsuren) op een natuurlijk moment.
Nieuwe focus in actieplan milieu en duurzaamheid
Als je alles hebt gedaan of ingepland, is het tijd om een nieuwe focus te kiezen. Dat kan een ander thema of proces zijn. Maar jouw bedrijf of organisatie kan bijv. ook aan de slag met het verminderen van de milieu-impact van de keten. Lees ook verder over focus bepalen binnen MVO.
Tapijttegelfabrikant ziet duurzaamheid als kans
Interface, Ton van Keken (directielid)
"Verduurzaming is iets onvermijdelijks, dat gaat en moet gebeuren. We lopen tegen de grenzen van ons systeem aan. Als je je dat realiseert, dan kun je beter proactief zijn en vooroplopen. Dan is het ook een kans."
Voor zesde jaar op rij ‘Meest Verantwoorde Supermarkt’
PLUS Supermarkt, Eric Leebeek (commercieel directeur retail)
"PLUS scoort op alle aspecten bovengemiddeld en krijgt de hoogste waardering op de onderdelen Klant en maatschappij, Duurzame handel, Fairtrade en Dierenwelzijn. We zijn enorm blij dat consumenten onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid waarderen.”
Stimular-Maatregelen
ondersteuning nodig?
Stimular ondersteunt bedrijven en organisaties met het opstellen van een energiebesparingsplan, klimaatneutraalplan, CO2-footprint, duurzaamheidsverslag, ketenanalyse, levenscyclusanalyse (LCA’s) en documenten voor het behalen van duurzaamheidscertificaten.
Neem vandaag nog contact met ons op en start snel met het behalen van jouw duurzaamheidsdoelen.