Beschrijving
Aardgas is een eindige bron en draagt bij aan het klimaatprobleem. Kies daarom bij voorkeur voor een verwarmingssysteem zonder aardgas of een hybride-systeem dat het aardgasverbruik flink vermindert. Zie ook de maatregel Duurzame warmte. Als je toch gebruik wilt maken van een aardgasgestookt systeem lees je hieronder meer.
Productie van warm tapwater gebeurt vaak centraal in een gebouw, bijvoorbeeld bij de CV-ketel. Het warme water wordt dan vaak over een lange afstand door het gebouw getransporteerd voordat het op het afnamepunt is. Hierdoor gaat veel warmte verloren via de leidingen.
Produceer warm tapwater op het afnamepunt en houdt leidingdiameters klein.
Bijkomend voordeel is dat de kans op vorming van de legionellabacterie tot een minimum beperkt blijft.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is toepasbaar bij een nieuwe warm tapwaterinstallatie of renovatie van de bestaande installatie.
Milieu aspecten
Er gaat minder warmte verloren via de leiding en er is minder energie nodig doordat er geen circulatieleiding op temperatuur gehouden hoeft te worden. Ook is het waterverbruik lager door kortere aanlooptijden.
Financiële aspecten
Het produceren van warm tapwater op de plaats waar dit gebruikt wordt, bespaart circa 10% energie in vergelijking met het opwekken op een andere plaats. De kosten zijn in vergelijkbare orde lager. Als gebruik wordt gemaakt van een centraal systeem, zijn er wel meerkosten voor een extra geiser of boiler. De terugverdientijd is minder dan vijf jaar.
Aanvullende informatie
Verklein niet alleen de afstand tussen tappunt en warmwaterproductie af, maar stem ook het volume van de boiler af op de benodigde hoeveelheid warm water. Zie ook de tip Productie warm tapwater afstemmen op behoefte.
Bekijk ook:
DoorstroomÂÂapparatuur i.p.v. close-in boiler voor warm tapwater
Productie warm tapwater afstemmen op behoefte
Aparte voorziening voor warm tapwater
Gasgestookte HR-boiler i.p.v. conventionele boiler
Bron: Stichting Stimular