Sparta is de oudste club in het betaald voetbal in Nederland en Het Kasteel behoort tot de oudste stadions van Nederland. Toch behoort het tot de duurzaamste stadions. De organisatie staat midden in de maatschappij en wil het goede voorbeeld geven met maatschappelijke uitdagingen, zoals op het gebied van water. Dave van der Meer, voormalig profvoetballer en inmiddels commercieel manager van Sparta, vertelt erover.
Ondergrondse waterbuffer
Van der Meer: “Behoud van de grasmat op het vereiste topsportniveau vraagt nogal wat water. We hebben 60% water bespaard met de aanleg van een ondergrondse waterbuffer. Tijdens hevige regenbuien wordt het regenwater van het eigen dak en vanuit de wijk Spangen opgeslagen. Zo gaan we wateroverlast in de wijk tegen en hebben we ‘gratis’ water om de grasmat te besproeien.”
(Bron: Kennisportaal Klimaatadaptatie)
Waterbesparing bij sanitair
Daarnaast heeft Sparta nog diverse andere waterbesparende maatregelen uitgevoerd. Van der Meer: ‘We werken met zelfsluitende kranen en watervrije urinoirs. Ook hebben we het sanitair zo ontworpen dat schoonmaak met minimaal watergebruik mogelijk is.’
Waterbesparing in de keten
Sparta kijkt niet alleen naar het directe waterverbruik in het eigen gebouw, maar ook naar waterverbruik in de keten. Van der Meer: “Voor een liter bier wordt circa 3 liter water gebruikt. We gingen daarom in gesprek met de leverancier om in de productie het waterverbruik per liter bier te verminderen.”
Ook de voetbalshirts hebben een enorme impact op waterverbruik. “Wist je dat je met het waterverbruik voor de productie van 377 wedstrijdshirts elke Nederlander een Raketje (het bekende waterijsje) zou kunnen geven? Ook dit bespreken wij met de leverancier.”
Bron: Sparta, juni 2025